De manier waarop we ons oriënteren op producten of diensten is de laatste jaren sterk veranderd. Zoekmachines, vooral Google zijn in het oriëntatieproces niet meer weg te denken.

Via een zoekmachine geeft de klant geeft als het ware een korte blik in de hersenpan. Een klant die in Google zoekt op “Hoge rekening Vodafone” dan kunt u wel raden wat er leeft bij deze klant. Ook “Aanbieding Nokia N95” geeft al een redelijk beeld waar de klant naar op zoek is. Voordat de klant dus op uw website aankomt, is vaak al bekend wat het doel is dat de klant heeft.

De informatie die in de zoekmachine wordt opgegeven is van groot belang om uw klant beter te begrijpen, zijn of haar behoefte te peilen en toekomstig gedrag van prospects of klanten te voorspellen.

Toepassing op sessieniveau

Een zoekwoord geeft precies aan waar de interesse van de klant ligt: Wanneer een klant “Golden Tulip hotel natuur Drenthe” in een zoekmachine intikt, is deze klant niet op zoek naar een bevestiging van de lage prijs of naar corporate informatie, maar de klant wil weten of er natuur is in de buurt van het hotel. De adverteerder kan/moet hierop inspelen door de klant niet op de last minute pagina te laten landen, maar op een ‘omgeving’ pagina. Een soort Event Driven Marketing, waarbij het ingetikte zoekwoord het event is.

Toepassing op klantniveau

Een gebruikt zoekwoord geeft inzicht in de fase in het beslisproces van de klant. Een klant die “zomervakantie” intikt is nog niet zo ver gevorderd in zijn of haar beslisproces als een klant die “vakantiepark in Houffalize aanbieding september” intikt.

Een voorbeeld:

Rome –> Bezienswaardigheden Rome –> Vlucht Rome –>Aanbieding KLM Rome

Bovenstaande reeks aan zoekwoorden laten zien dat de klant steeds meer gaat focussen, en dus steeds gedetailleerder aan kan geven wat hij of zij zoekt, met andere woorden steeds verder in het beslisproces komt. Deze reeks aan zoekwoorden kan worden gebruikt om de kans op aankoop per klant te berekenen.

De analyse van gebruikte zoekwoorden door klanten levert enorm veel aanknopingspunten op voor een succesvolle online marketing strategie. Klanten geven zich bloot in de zoekmachines. Deze informatie is vrij toegankelijk. Gebruik deze dus.

Plaats een reactie