Behavioral Targeting is al een tijdje ‘the next big thing in marketing’ , maar recentelijk krijgt de privacykant steeds meer aandacht. Voor het gericht tonen van advertenties is een zekere analyse van online gedrag en herkenning van de klant natuurlijk noodzakelijk en dan kom je al gauw in een privacydiscussie.

TRUSTe , een Amerikaanse consumenten privacy organisatie, heeft recent een onderzoek gehouden naar de bekendheid en houding van de consument ten aanzien van Behavioral Targeting. Hierbij is vooral aandacht besteed aan de consequenties die Behavioral Targeting heeft voor hun online privacy.

Hieronder enkele opvallende uitkomsten:

 • Bijna driekwart van de consumenten is zich ervan bewust dat hun online gedrag wordt gemeten ten behoeve van online advertising.
 • Meer dan de helft van de consumenten wil niet dat hun online gedrag wordt gemeten zelfs als dat niet tot hen is terug te voeren.
 • Bijna alle respondenten (91%) zou de nodige maatregelen willen nemen om hun online privacy te beschermen als ze daartoe de tools hadden.
 • Tweederde van de respondenten zou alleen ads willen zien van merken die ze kennen.
 • 42% van de respondenten zou zich inschrijven voor een soort online Infofilter, zelfs als dit zou betekenen dat ze meer irrelevante advertenties te zien zouden krijgen.

Wat kunnen we uit dit onderzoek leren?

Allereerst is het belangrijk dat de consument je merk kent en vertrouwt. Ook zal er de nodige missiewerk moeten worden gedaan om de consument voor te lichten over de mogelijkheden van Behavioral Targeting. Wat zijn de voordelen voor de consument en wat wordt vastgelegd en geanalyseerd?

2 Reacties op “Wat vindt de klant eigenlijk van Behavioral Targeting?”
 1. Johan van der Kooij zegt:

  ik stoor me niet echt aan de reclame’s in mijn Gmail. Misschien zit er eens iets goeds tussen, want ze verstaan de kunst wel daar bij Google.

  Als ik het omdraai: ik zou sommige info niet aan Gmail toevertrouwen, omdat ik weet wat ze ermee doen.

 2. ik ben niet helemaal thuis in dit thema, helaas, want ik zal hier binnenkort een lezing over moeten houden! dus zijn er bepaalde betrouwbare sites met informatie over het principe hiervan en relavante op- en aanmerkingen? alvast bedankt!

Plaats een reactie