Google Trends bestaat nu al enige tijd (sinds 2006 ). Een hele leuke tool om verschillende zoekwoorden te vergelijken. Sinds afgelopen week is het echter ook mogelijk om websites met elkaar te vergelijken met Google Trends for Websites.

Hoe werkt het?
Je kunt tot 5 domeinen tegen elkaar afzetten, door deze in te geven met een comma gescheiden. Je krijgt vervolgens verkeer, zoekwoorden en geografische data voor deze domeinen te zien. Ook kun je zien welke sites door bezoekers van een domein nog meer bezocht zijn en welke zoekwoorden nog meer gebruikt zijn.

Ik heb voor de grap het verkeer van Telegraaf.nl, AD.nl en Volkskrant.nl eens tegen elkaar afgezet . Op zich niet verrassend dat de Telegraaf het meeste verkeer heeft. De sites die ook bezocht werden geven wel een leuk beeld. Sportwereld.nl heeft bij alle drie de bezoekersgroepen een aardige positie opgebouwd.

Google Trends for Websites gebruikt een aantal bronnen om het verkeer op een website in te schatten. Uiteraard de data uit Google Search, geaggregeerde data uit Google Analytics, consumentenpanels en andere marktonderzoeksdata. Met name de data uit Google Analytics heeft veel stof doen opwaaien. Veel mensen trekken de ananimiteit van deze data in twijfel.Hoge bomen vangen veel wind zullen we maar denken. De tool zal wel blijven, dus geniet ervan!

Tags: ,
Plaats een reactie