Excel, welke analist gebruikt het niet. Vanwege de beperking in aantal records wil je nog wel eens genoodzaakt zijn om een andere tool te gebruiken, maar Excel 2007 heeft ook dat top op zekere hoogte opgelost (> 1 mio records!).

Op internet zijn tal van handige gratis Excel tools te vinden. Hieronder twee gratis tools die ik recentelijk tegen ben gekomen.

KPI Dashboard

Steeds vaker zie je dat Excel gebruikt wordt als standaard rapportagetool. Vooral het ontwikkelen van KPI dashboards is eenvoudig. Hiervoor verschijnen steeds meer standaard templates. Zo heeft Stephane Hamel van Immeria een mooie KPI dashboard template ontwikkeld waarin je je belangrijkste KPI’s kunt volgen. Het template is hier te downloaden. Het werkt alleen in Excel 2007, dus heb je nog een reden om over te stappen.

Je kunt naast verschillende KPI’s de ontwikkelingen van segmenten met elkaar vergelijken en events definieren. Als je een beetje handig met Excel bent kun je de template natuurlijk helemaal aan je eigen wensen aanpassen, maar de basis is hiermee wel gelegd.

CXNow!

Een mindere kant van Excel is de standaard grafieken, vooral als deze in een presentatie worden gebruikt. Hiervoor heeft Business Objects een fantastische gratis tool ontwikkeld, genaamd CXNow. Hiermee kun je niet alleen geavanceerde grafieken maken die je zo in je presentatie kunt gebruiken, maar kun je on the fly what if analyses uitvoeren. In deze video wordt uitgelegd hoe eenvoudig het is.

In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe het werkt. Op de site van CXNow kun je het programma ook downloaden. Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen.

Tags: , ,
7 Reacties op “Twee Excel tips voor je KPI dashboard”
 1. Het is inderdaad vaak lastig dat Excel een beperkt aantal records aan kan. Mocht je echter gebruik willen maken van een grotere dataset dan kan dat op een alternatieve manier.
  Plaats de bron data in access (geen tool voor professionals maar het moet maar even :)) en verwijs in een pivot naar deze externe data. Indien je de file aan iemand door wilt sturen is het niet nodig om het Access bestand mee te sturen. De data zit gewoon in Excel verstopt!
  Zo nu en dan kan dit een snel en handig alternatief zijn voor grote hoeveelheden records.

 2. Jan-Willem,

  Dat is inderdaad een mooi alternatief. Ga ik eens proberen.

 3. ook ik ben op zoek naar een eenvoudig maar doeltreffend dashboard om de kpi voor een maintenance afdeling te gaan monitoren. Ik zoek me scheel naar een passend programma. Volgens kan er met excel e.e.a. worden gecreerd. Is er zo iets beschikbaar. Er zijn veel kostbare alternatieven en volgens mij kan dit ook simpeler. Is er iemand die mij verder kan helpen?

 4. rob willemen zegt:

  Bryan: allen: ik heb dit zelf ook ondervonden en toen een excel dashboard on the fly ontwikeld. Is hier veel behoefte aan in de markt? Zijn er bedrijven die daar interesse in zouden hebben? Ik hoor het graag.

 5. Nienke de Vos zegt:

  Ik zit met exact hetzelfde probleem. Omdat Excel het meest gebruikte programma is en we geen uitgaven willen doen voor andere software, wil ik graag professionele dashboards maken in Excel. Hierover is weinig informatie beschikbaar. Ik denk dat er veel behoefte is aan standaard templates.

 6. Sebas van Duijn zegt:

  Wanneer je geen software wilt inkopen of vast wilt zitten aan allerlei licenties zijn er mooie dashboards te koop op Bisskit.com. Voor 5 tientjes heb je een professioneel dashboard die je direct kan gebruiken of met wat basic excel skills kan aanpassen.

 7. Sebas van Duijn zegt:

  Nogmaals: hier kun je alles vinden: http://www.bisskit.com/documenttype/kpi-dashboard.html

Plaats een reactie