Video\’s in Online Marketing: Hoe pak je dat aan?

In de wereld van online marketing is er één type content dat steeds populairder wordt. Niet voor niets, want dit type content zorgt dat bedrijven hun boodschap sterk overbrengen. We hebben het natuurlijk over video. Video's vallen op, houden de aandacht vast en zijn via tal van kanalen inzetbaar. Garantie op succes, dus? Dat zeker niet. Het succes van een video staat of valt met de juiste aanpak. In dit artikel zullen we de voordelen van video marketing belichten en de strategische overwegingen benadrukken die nodig zijn om video's effectief in te zetten.

De Kracht van Video's

Video's is krachtige content en is voor de moderne marketeers een vast onderdeel in hun media-mix. Er zijn een aantal voordelen van video's die het zo effectief maken als marketinginstrument:

 • Visuele aantrekkingskracht: Mensen zijn visueel ingesteld. Video's spelen daarop in en maken het makkelijker om informatie te presenteren. Bewegende beeld vallen op, trekken ons oog en daardoor grijpt het onze aandacht.
 • Emotionele Impact: Video's roepen als geen ander emoties op. Zien is geloven én beleven. Een video kan ons laten lachen of ontroeren. Emoties zijn belangrijk voor het creëren van verbinding en zetten ons aan tot actie.
 • Overtuigingskracht: Video's presenteren complexe informatie op een toegankelijke en begrijpelijke manier. Daardoor is een video overtuigend en zorgt het dat mensen de boodschap beter begrijpen en onthouden.
 • Deelbaarheid: Video's zijn enorm makkelijk te delen via veel kanalen, zoals sociale mediaplatforms. Hierdoor is het bereik van een video groot. Door het breed in te zetten verdien je de kosten van een bedrijfsvideo snel terug.

Voordat je begint…

Oké, video's hebben marketeers dus veel te bieden. Maar hoe pak je dat aan. Stap is om heel helder te krijgen wat het doel is, wie de doelgroep is en wat je wilt overbrengen. Dit moet duidlelijk zijn voordat je begint met het maken van videocontent.

 • Doel: Bepaal wat je wil bereiken met je video. Wil je bewustwording creëren, betrokkenheid vergroten, leads genereren of direct meer verkopen? Het doel van je video bepaald de inhoud en de kanalen.
 • Doelgroep: Wie is je ideale publiek? Bepaal je doelgroep en zet hen centraal. Wat zijn hun problemen en interesses? Dit zal je helpen om video's te maken die resoneren en relevant zijn voor je publiek.
 • Boodschap: Welke boodschap wil je overbrengen? Zorg ervoor dat je boodschap helder en beknopt is. Video's moeten in staat zijn om in korte tijd de kern van je boodschap te presenteren.
 • Stijl en Toon: Overweeg de stijl en toon van je video. Moet deze informeel en grappig zijn, formeel en informatief? De stijl moet aansluiten bij je doelgroep en doel.
 • Call-to-Action: Wat wil je dat kijkers doen na het bekijken van je video? Voeg een duidelijke oproep tot actie toe, zoals het bezoeken van je website of het kopen van een product. Dat stimuleert kijkers om dat ook echt te doen.
 • Vorm: Denk goed na welke vorm past bij je doel, doelgroep en boodschap. Zijn echte beeld (live-action) het krachtigste of is het beter om een 2D animatie te maken? Doe van te voren wat inspiratie op door bijvoorbeeld voorbeelden van animaties te kijken.

De video is klaar en nu?

We zoomen ook nog even in op de deelbaarheid van video's. Een video is via tal van kanalen in te zetten. Het is belangrijk daar goed over na te denken, want ieder kanaal is weer anders. Een ‘one-size-fits-all' aanpak werkt niet. Dit zijn een aantal kanalen waar je een video kan zetten.

 • Website: Video's maken je website aantrekkelijk en verhogen de tijd die bezoekers op je website doorbrengen.
 • Sociale Media: Platforms zoals Facebook, Instagram, en Linkedin zijn perfect om veel mensen te bereiken. Video's vallen op en creëren interacties met je publiek.
 • YouTube: Als een van 's werelds grootste videoplatforms biedt YouTube de kans om een groot publiek te bereiken en te adverteren. Het is ook een geweldige plek om educatieve content of tutorials te delen.
 • E-mailmarketing: Video's in e-mailcampagnes vergroten de Click-through-rate en maken je boodschap persoonlijker maken. Door een video op te nemen worden je emails interactief en visueel.
  Evenementen en Beurzen: Video's zorgen dat je meer opvalt tijdens beurzen en evenementen doordat zij de aandacht te trekken van potentiële klanten en partners.

Het is belangrijk om de video te optimaliseren voor ieder kanaal waarop je deze wilt delen. Mensen gebruiken social media nu eenmaal anders dan jouw website of een email.  Dit zijn enkele tips om het je video te optimaliseren.

 • Videoformaat en -lengte: Pas het formaat en de lengte van je video aan op basis van het platform. Korte video's zijn geschikt voor sociale media, terwijl langere video's beter passen op je website en YouTube.
 • Ondertitels: Voeg ondertitels toe aan je video's, vooral op sociale media, waar veel mensen video's zonder geluid bekijken. Dit verbetert de toegankelijkheid en de kans dat je boodschap wordt begrepen.
 • Thumbnail: Zorg voor een aantrekkelijke thumbnail die de aandacht trekt en de inhoud van je video weerspiegelt. Een goede thumbnail verhoogt het klikpercentage.
 • Hashtags en Keywords: Gebruik relevante hashtags en zoekwoorden om je video's beter vindbaar te maken. Dit is vooral belangrijk op platforms zoals YouTube en Instagram.

In de marketing anno nu zijn video's een onmisbaar instrument geworden. Door de juiste aanpak te gebruiken, bereik je en overtuig je jouw klanten. Video marketing is dus een krachtige contentstrategie die bedrijven helpt succesvol te zijn.

Laat een reactie achter